Kommunene i Valdres

cityhall-thumb-480xauto-590Geografisk sett ligger Valdres mellom Oslo og Bergen, rettere sagt i Oppland kommune. Valdres består av av følgende seks kommuner: Nord-Aurdal, Sør-Aurdal, Øystre Slidre, Vestre Slidre, Vang og Etnedal. Nedenfor blir de kort presentert etter innbyggertall.

Nord-Aurdal

Nord-Aurdal er hjem til denne største byen i Valdres, nemlig Fagernes som fikk bystatus i 2007. Her finner man også regionenes eneste flyplass, Fagernes Lufthavn. Nord-Aurdal har cirka 6500 innbyggere.

Sør-Aurdal

Sør-Aurdal er mindre enn Nord-Aurdal, og i denne kommunen bor det cirka 3250 mennesker. Tettstedet Bagn er det største stedet i denne kommunen.

Øystre Slidre

I Øystre Sildre bort det cirka 3116 mennesker, de fleste av disse bor i Heggenes. Øystre Sildre er spesielt kjent for sine gode fiskemuligheter, og da spesielt ørretfiske i Vinstervatnet. Mange turister legger turen hit nettopp på grunn av disse fiskemulighetene.

Vestre Slidre

Vestre Sildre er litt mindre enn Øystre Sildre, her bor det nemlig bare cirka 2304 mennesker. Likevel kan det hende at Vestre Sildre er bedre kjent, da mange kan ha lest om kommunen i historiebøkene i forbindelse med selveste Harald Hårfagre.

Vang

Vang kaller seg ofte for “Vang i Valdres”, og i denne kommunen bor det cirka 1616 mennesker. Vang er med andre en liten kommune, selv for Valdres å være. Vang ble en selvstendig kommune første januar 1838.

Etnedal

Etnedal er den aller minste kommunen i Valdres, kun 1410 mennesker, eller der omkring, kaller Etnedal for hjem. De fleste av disse bort på tettstedet Bruflat. Etnedal sitt motto er at de skal være minst og best.

Over har du funnet en kort introduksjon til de seks forskjellige kommunene i Valdres, ingen av kommunene er spesielt store i størrelse, men de byr alle på unike naturomgivelser og fantastiske fiskemuligheter. Det er mange som velger å legge ferieturen til Valdres nettopp på grunn av dette.