Valdres og Valdris

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Det lønner seg alltid å være ærlig, og dermed si at det er vel ingen som er spesielt glad i Valdres-dialekta. Eller “Valdris” som ekte Valdres-folk uttaler det. Likevel er det en fascinerende dialekt som aldri slutter å fenge komikere eller andre som av forskjellige grunner er glade i dialekter.

Selve målformen er nynorsk, selv om Valdres er en del av det såkalte Østlandet. Mange forveksler Valdres-dialekt med Hallingmålet, men dette liker ikke folk fra Valdes å høre selv. Selv om andre ikke hører forskjell vil lokalbefolkningen ikke høre snakk om at det er samme dialekt.

Valdres-dialekten har blitt kåret til Norges vakreste dialekt av Nitimen som er et radioprogram på NRK. Likevel virker det ikke som den vanlige nordmannen i gata er enige i kåringen, selv om det selvsagt er forskjellige meninger om dette som det meste annet.

Hva gjelder kjendiser som snakker eller bruker Valdres-dialekten, kan det nevnes at bandet Staut er ett av flere band som har valgt å synge på såkalt “Valdris”. Også skal man selvsagt ikke glemme den kjente og kjære låta fra Vazelina Bilhopphøggers som kjør stas på fiskemulighetene i området med “Fisking i Valdres.”

For nye landsmenn er det veldig vanskelig å forstå denne dialekta, og det er kanskje ikke så rart siden mange nordmenn synes det samme. Dessverre er det slik at mange fra Valdres legger om dialekta, når de flytter til større byer rundt omkring i landet. Dette er ikke bare for å bli bedre forstått i samtaler med andre, men også for å ikke bli fordømt, på grunn av måten de snakker på.

Selv om Valdres-dialekta kanskje ikke er den peneste i Norge, burde det likevel være sånn at man kan snakke på den måten man vil, i et moderne samfunn. Det er jo derfor vi har nynorsk som en obligatorisk del av pensum på grunnskolenivå.